wie houdt er van kou?

marcel koehorst

Nou ik, en hoewel het soms een haat liefde relatie is, ben ik dankbaar voor de energie en kracht die ik van de kou kan krijgen. Het is dan ook mede vanuit deze kracht dat ik mij enthousiast inzet voor een bewustwording onder eenieder die het maar wil horen.
Het heeft mij en vele anderen inmiddels een bijdrage geleverd aan een betere gezondheid en versterking van het immuunsysteem.
Mijn naam is Marcel Koehorst. Ik ben personal trainer, ademcoach en groot voorstander van koude training. Graag wil ik jullie doormiddel van dit artikel warm maken voor de Kou.

 

De kou is een aparte sensatie, veel van ons hebben er een hekel aan. Tuurlijk willen we het niet te warm hebben en in de zomer als de temperaturen oplopen kunnen we gauw geneigd zijn te zeggen dat we het wat kouder willen. Maar hoe koud is dat dan? Kijk maar eens op je thermostaat in huis, of in de auto. Gemiddeld zetten we die op 20 of 21 graden. Het hele jaar willen we graag een zo constant mogelijke temperatuur. Maar goed is anders!

Onze interne kachel en zijn thermostaat worden door ons niet echt meer uit gedaagd en dat heeft gevolgen. Hele grote gevolgen. Het systeem is letterlijk van slag.

Ons bloed heeft een vaste temperatuur en geeft warmte en voeding af aan ons lichaam tijdens het transport. Dit transport vindt plaats door ons vaatstelsel. Het vaatstelsel bestaat uit grote vaten, kleine vaten en haarvaten. Als we die achter elkaar zouden leggen kunnen we wel drie keer de aarde rond. Alles bij elkaar zo een 125000 km.
Je kunt je voorstellen dat wanneer deze snelweg en B wegen ruim van opzet zijn en vrij van blokkades, het bloed goed kan stromen en zijn warmte kan afstaan waar het nodig is. Het lichaam regelt dit ingenieus, door al dan niet vaten te vernauwen wanneer het lichaam warmer moet worden of verweiden als er gekoeld moet worden. Ook zorgt het ervoor dat alle noodzakelijke voedingstoffen die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren netjes op de plaats van bestemming aan komen.
Het mag dus duidelijk zijn dat de aansturing om dit te doen optimaal moet functioneren. Om dit te realiseren moeten deze prikkels en het vaatstelsel gestimuleerd worden.

Vooral de laatste eeuw hebben we een enorme groei in welvaart mee gemaakt.
Huizen worden steeds beter geïsoleerd en centraal verwarming is een standaard. En ook de airco is niet meer weg te denken. Door de wens en mogelijkheid om altijd een constante omgeving temperatuur te creëren wordt het vaatstelsel lui.

Zie de wand van ons vaatstelsel als een ballon, wanneer hij niet goed gevoed wordt droogt hij uit of slibt hij dicht. En als hij niet regelmatig krimpt en uitzet worden de onwillekeurige spiertjes die om de vaten heen zitten lui. Dit alles heeft gevolgen voor onze gezondheid en dus ook voor onze warmte regulering. Een verslapte en verkleinde doorlaat van het vaatstelsel is niet in staat de temperatuur te regelen en de voeding op de juiste plek te krijgen.

En dan is er ook nog de aansturing vanuit de hersenen. Door alsmaar in een beperkte range van temperatuur te leven, worden onze prikkels van warm en koud veel eerder als extreem beschouwt. In onze hersenen wordt dat gezien als een pijn en daar lopen we vandaag de dag liever voor weg, dus kachel aan of jas aan. Sokken aan in bed en een extra trui met naar buiten gaan.
Maar om onze hersenen anders met de prikkels om te laten gaan moeten we door die pijn heen. Alleen dan is het lichaam in staat om dit te her programmeren.

Hoe kun je dit nu trainen?

Om dit te doen moet je eerst weten hoe onze bloedsomloop werkt en hoe de aansturing verloopt. Ons lichaam heeft een grote en een kleine bloedcirculatie. De grote circulatie is voor onze ledematen, dit zijn onze armen, benen, handen en voeten. Ook wel de niet vitale delen.
Onze kleine bloedcirculatie is bedoeld voor de organen en hersenen. De vitale delen.
Wanneer ons lichaam kou registreert zal hij proberen onze lichaamswarmte binnen te houden. Zo trekken de gladde, onwillekeurige spiertjes in de huidvaten zich samen. De zweetklieren stoppen de productie van zweet, op die manier wordt het lichaam niet meer gekoeld door verdamping van het zweet.
Ook trekken de haarwortelspiertjes samen, onze haartjes op de arm komen overeind en er ontstaat dus (kippenvel).
Door dit fysiologisch proces wordt de huid iets dikker en voorkomt het dat de warmte uit het lichaam verloren gaat.

Als dit niet werkt en de temperatuur van ons lichaam zakt te ver beneden de 36,9 graden dan zal ons autonome systeem in werking treden. De vaten in de grote bloedcirculatie vernauwen en die in de kleine bloedcirculatie vergroten. Op die manier zorgt het lichaam ervoor dat de organen het langst warm blijven en we niet onderkoeld raken.

 

Dus je begrijpt als we nu maar zorgen dat het lichaam de prikkel krijgt om de systemen aan en uit te schakelen, we het vaatstelsel met al zijn spiertjes kunnen trainen door het te laten uitzetten en inkrimpen. En al wat je daarvoor hoeft te doen is de temperatuur van het lichaam tijdelijk te verlagen.

En hoe? Nou je kunt je zelf tussen de ijsschotsen laten zakken. Of een hele grote vriezer kopen en daarin gaan liggen. Kan maar hoeft niet. Een koude douche is voldoende.
Wel belangrijk om te weten is dat het systeem er ongeveer een minuut over doet om te schakelen. En al die tijd bevind je lichaam zich in de kou, dus onder de douche of in een bad met koud water.

Maar geen paniek dit is te trainen. Het makkelijkste is het te doen met een challenge, waarbij je in 20 dagen de tijd van de blootstelling aan kou vergroot.
Bij het 21 daagse Boost je Hormonen programma gaan we dit doen, doe jij mee?

Door op deze manier je tijd onder de douche te vergroten stimuleer je de huidvaten al en vergroot je langzaam de tijd dat je in de kou blijft. Het lichaam raakt gewend en uiteindelijk zijn we in staat om die minuut onder de douche te blijven staan. Of zelfs nog langer.

En dat langer is interessant want we stimuleren na 2 minuten de aanmaak van bruin vet dit zijn onze energiecentrales ook wel Mitochondriën genoemd. Deze cellen gebruiken wit vet om energie te genereren. Zo houden ze ons onder andere warm als we bloot gesteld worden aan kou. En minder wit vet kan voor sommige van ons ook een fijne bijkomstigheid zijn.

Why? Crazy? No!
Ore maybe a bit. But more important strengthening the immune- and cardiovascular system and don’t forget the rush afterwards.

Click image for fullscreen
Klik op plaatje voor het origineel

Polen, 2019

Vooruitgang en groei heeft alles te maken met beslissingen nemen. Zo heb ik besloten pijn en weerstand niet meer uit de weg te gaan. Want die hebben ons het meest te vertellen. Het zijn de helpers voor onze persoonlijke ontwikkeling.

– MARCEL KOEHORST

Contact MIJ

Ben je ook zo benieuwd wat kou en mijn koude-training met jou doet? Benieuw naar mijn ademhaling-coach-sessies.
Vul dan nu het formulier in en ik bericht je zo snel mogelijk terug!